HTML

8K módszer

2012.08.02. 08:43 Bói József

8k.JPG

Elrejtett, titkolt, takargatott dolgok, témák felszínre hozása érdekében miközben a módszert alkalmazza, a segítő a coach a következőket teheti a helyzettől, az ő és az ügyfél állapotától függően. Hallgathat az eszére, érzéseire, használhatja intuícióit is annak eldöntésénél, hogy melyiket használja vagy egyáltalán használja-e őket. Döntenie kell arról, hogy mi jár nagyobb kockázattal az információ elrejtése vagy feltárása, annak veszélyeit vállalva.

1.    KÖRÜLMÉNY (Környezet)
Olyan a szokásostól eltérő környezet körülmény megteremtése, ami old és segít a felszínre hozatalban.

-    Elmenni egy kávézóba, fagyizóba, ebédelni….
-    Az irodába oldó hangulatú képet, tárgyat elhelyezni, esetleg átrendezni azt.
-    Egy pohár ital feloldja a „szájzárat”.2.    KITÁRULKOZÁS (Megosztás)

Megosztunk a másikkal a témához közel álló, odaillő saját élményt, érzést tapasztalatot.
-    Velem ekkor és ekkor ez történt ezt gondoltam, éreztem és így cselekedtem.
-    Egy hozzám közel álló emberrel ez történt ő így gondolkodott, benne ilyen érzéseket keltett és így cselekedett. Én az ő helyzetében….3.    KÖZVETLENÜL (Kimondva)

Nyílt, egyenes közlés a tapasztalatokról. Kertelés nélküli közvetlen rákérdezés. Főleg akkor, ha ez a légkörben benne van. Kerülgették a témát, vagy intuícióm van a dolgokat illetően.

-    Jól gondolom, érzem, tapasztalom, hogy…?        (Rákérdezéssel)
-    Úgy gondolom, érzem, tapasztalom, hogy…    (Közléssel)4.    KIÉLEZÉS (Fokozás)

Felfokozott, kiélezett helyzet, szituáció teremtése ahol a kontrol csökken és megmutatkozik a belső én.

-    Bármilyen „valóságos” vagy elképzelt provokáció megfelel. Pl.: szándékos késés, vagy előbb érkezés.5.    KIÉLÉS (Levezetés)

Az indulatok másokon való levezetésének megengedése. Ehhez eszköz biztosítása. Az eszközökben az élőket élettelenek helyettesítik.

-    Az eszköz lehet nagyon „távolról” személyes. Pl.: kő, kavics, kagyló, gomb stb., vagy egy papírlapra írt név. Ezt el lehet dobni (vízbe, kukába), szét lehet tépni…
-    Lehet közelítően személyes. Pl.: fotó, grafika, szobor, bábu… , amit el lehet tépni, kidobni, szétcibálni…
6.    KINEVEZÉS (Én, te, ő)

Akiben fel akarok valamit, szabadítani megkérem, bíztatom, hogy saját magával egyes szám második, illetve harmadik személyben beszéljen.

- pl.: ha a neve Judit. Juditkám mi az oka, hogy nem tudsz dönteni? Ön Judit miért nem mutatja ki az érzéseit? Ehhez hasonlóan fogalmazzon magával kapcsolatban.7.    KIHELYEZÉS (Terelés)

Megengedem (szorgalmazom), hogy beszéljen saját ügyeiről mintha az valaki másé lenne, illetve felismerem, hogy más nevében magáról beszél. Egy barátjáé, a példaképének tekintett színészé, közéleti szereplőé. Magam is cselekedhetek hasonlóan a nyitás elősegítése érdekében.

-    Fel nem ismerhető módon mondjon el történetet az ismeretségi köréből.
-    Olyan esetet mondok el, ahol a feltárulkozás elmulasztása hátrányt okozott az ügyfélnek.


8.    KÉPZELET

Minden, olyan mozgósító erő bevetése, amit el tudunk képzelni, annak érdekében, hogy az ügyfél képzeletét felhasználva az felszínre tudja segíteni a rejtett, titkolt dolgokat. Pl.: relaxációs gyakorlat, képalkotó gyakorlat, kártyák, képek stb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boijozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr194691730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása