HTML

A valóság, a tények és feltételzéseink

2012.07.27. 11:02 Bói József

300px-Shadows-in-the-sand.jpg

Ha a feltételezésünket személyről alakítjuk ki (dolog esetén csak igen ritkán) számításba kell vennünk a valóság árnyékát, ami nem más, mint mi magunk. Az árnyékunkkal kiterjesztett valóság magába foglalja feltételezéseinket, azokat ténnyé deformálják. Egyszerűen szólva magunkból indulunk ki. Nem véve figyelembe, hogy én nem ő nagyon ő pedig nem én.


Az árnyék eloszlatásának egyszerű módszere, ha magamhoz intézek kérdéseket:
-    Miből gondolom?
-    Honnan tudom?
-    Mire alapozom?
Természetesen az is lehet, hogy az árnyék egyes részletei kiegészítései lesznek a valóságnak. Az emberek közötti hasonlóság gyakran tapasztalt élményünk. Az egyformaság feltételezése pedig olyan törekvésünk, amiről feltételezzük, hogy a könnyebb megértést segíti.
Saját vetületünk való szabadulással együtt a valóság megismerését személyekre vonatkoztatva eredményesen járhatunk el, ha a természettudósok vizsgálati módszereit veszzük számba. Ilyenek a megfigyelés; ellenőrzés; elemzés; mérés; próba; kísérlet; modellezés és még sorolhatnánk.
A társadalomtudományok a pszichológia, szociológia….kialakították a lényegében hasonló nézőpontjában eltérő módszereket.
Vizsgálandó tényként kezelve, olyan nehezebben megfogható jelenségeket, mint az érzések, motivációk.
A valóság megragadása lehetséges több nézőpontból, de az érzékeléshez használt eszköztár az érzékszerveinek az érzéseink a gondolataink és intuícióink egységet teremtenek.
A tanfolyamon eszközeid használatára való késztetéseidet azonosíthatod. A boldogulás és haszonszerzés koreográfiáját gyakorolhatod.
Egy székben ülve a leendő táncpartnered nézve jó feltételezéseid lehetnek róla. Ha veszed a bátorságot és felkéred, táncba viszed őt, akkor minden bizonnyal közelebb kerülsz a valósághoz.
Lássuk csak, hogy is megy ez a tánc. Feltételeztem kiderült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boijozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr234681470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása