HTML

Mese a várakozásról

2012.07.20. 11:25 Bói József

Gyermekkoromban sok mesét olvastam, hallgattam. A húgomnak majd minden este meséltem. A gyermekeim nevelésének is része volt a meseolvasás. Mostanában ugyan nem minden este, az unokáimnak olvasok és találok ki meséket. Most egy olyan jutott az eszembe, ami nekünk felnőtteknek is tanulságos lehet.

decs.jpg


Áron a földműves élete gyümölcsét-három nagyjából egyforma termőföldet –hagyta örökségül 3 fiára Állhatatosra, Ásósra és Álmodozóra.

Halálos ágyán ekként szólt hozzájuk:
-Rátok hagyom földjeimet. Mindegyikőtök azt csinál vele, úgy hasznosítja, ahogy legjobb tudása, képessége és jelleme megengedi.Két kikötésem van, aminek betartását eskü alatti ígérettel most meg kell erősítenetek és azt megtartani.
-Esküszünk, megtartjuk-hangzott a fiúktól egyszerre.
Tisztelték, becsülték apjukat. Tudták olyat fog kérni, ami teljesíthető és javukra válik.
-Becsüljétek meg, ne herdáljátok el azt a vagyont, amit egy életen keresztül összegyűjtöttem. A második kívánalmam pedig:
-Nemzettségünk, családunk századok óta gabonatermesztéssel foglalkozik. Ez a ti szellemi örökségetek és a gabona minden élet alapja. Ezért hát arról az útról, melyet az ősök kitapostak le ne térjetek.
Földjeink fekvése miatt kiszámíthatatlan az eső jövetele, de a hegyeken túl…………khhhhh…….krrrrrrr……hrrrrrrrr… és a folyót is………-ezzel örökre lecsukódott a szeme.

Hogyan tudnak eleget tenni az atyai intelmeknek az egyéniségük megtartásával? (karakterük rövid leírása a lentiekben)

Állhatatos (a legidősebb fiú):
Soha ki nem hagyott egyetlen istentiszteletet sem. Állhatatosan felfelé tekintgetett, ha gondban volt. (A nevét is innen kapta). A tárgyaihoz nagyon ragaszkodott, a kis gyermekkori játékait is őrízgeti, semmi pénzért el nem cserélné. Az eladásról nem is beszélve.

Ásós (a középső):
Gyerekkorában mindent szétszedett, összerakott. A játék faszekéren kívül a cséplőszerkezetet is megjavította. Kedvenc tevékenysége a vízpartokon folytatott homokházépítés volt, amihez az ásó használata nélkülözhetetlen.

Álmodozó (a legkisebb):
Már gyermekkorában is arról ábrándozott, különösen, amikor a mesék legkisebb fiúira, példaképeire gondolt, hogy valahol messzi távol csinálja meg a szerencséjét. Persze családját az onnan kapott örökségeket meg nem tagadja, azt megbecsüli.


  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boijozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr954667614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása