HTML

Ki is az a coach???

2012.09.10. 10:18 Bói József

Lehet, hogy én is az vagyok???

Igen, ha valami ilyesmit csinálsz!

Például akkor, mikor a barátod, anyukád, kollégád, gyereked megoldandó feladathoz kéri a segítséged. Őt partnernek tekinted, aki el akar jutni a P1-ből a P2-be, melyet a saját maga által választott utakon tehet meg. Te alkalmazkodsz az ő késztetéseihez, céljaihoz, teret biztosítasz, eszközöket ajánlasz, melyeket Ő alkalmaz.

A coach tehát egyszerre:

Segítő - Irányító - Befolyásoló

A folyamat időben behatárolt, mert megvan, hogy mikor kezdődik el és a megoldás a cél elérése mikorra várható.

Adott a partner, aki a kiindulási állapotból az eredményt meghozó célállapotba szeretne eljutni.

A coach segít, irányít, befolyásol, hogy az utat, hogyan tegyük meg. Teret biztosít, eszközöket, módszereket vet be a cél elérése érdekében. A partnernek van szándéka, askartat, célja és lát egy megoldást ennek megvalósítása érdekében.

A coachnak is megvannak ugyanezen szándékai. Ennek a kettőnek meg kellene egyeznie, de úgy, hogy a partner szándéka, akarata, célja érvényesüljön. A coach ettől eltérő szándéka, akarata nem számít. Azt félre kell tennie.

A coach abban segít, hogy felszínre hozza a partner szándékát, akaratát, hogy az ő (partner) megoldása érvényesüljön és ne a coaché.

A coach rávezet bennünket arra, hogy hogyan tudjunk saját magunkon segíteni, hogy elérjük a céljainkat a saját akaratunkkal.

A coach feladata a bizalom, biztonság megteremtése, miközben a megoldás sikeréért a felelősség a Tied, a partneré.

A baráti, családi, munkatársi beszélgetéseket segítő szándékkal már mindannyian lefolytattunk. Coach-szemléletű (amennyiben arra van szükség) attól lesz, hogy időben behatároljuk,megoldást találó (és nem okokat, körülményeket firtató), a partner szándékaira fókuszáló.

images_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boijozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr964754125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása