HTML

Helyzetállapot

2012.07.17. 10:20 Bói József

A matematikus énem fontosnak tartja, hogy tisztázzuk a kiindulási helyzetállapot alapgondolatait.

819079_d026da4152_s.jpg

Helyzet: nevezzük az egyszerűség kedvéért „független” változóknak! Ez olyan tényezőket fed le, amikre ugyan neked van némi hatásod, de mások jelentős hatással vannak rá. Például, hogy mennyi a jövedelmed, milyen a lakáshelyzeted, azt a mások által megszabott árak, a szüleid anyagi körülményei nagymértékben befolyásolják.

Állapot: nevezzük „függő” változóknak! Itt arról az állapotról van szó, amibe te személyesen az élethelyzeted megélése során kerülsz. A komfort-érzéseidről. A külső ingerekre adott érzelmi reakcióidról és azok megéléséről.
Tapasztalati tény, hogy hasonló (majdnem azonos) helyzeteket mások másként élhetnek meg, mint mi. Ez a jelenség saját életutunk során magunkra vonatkoztatva is előfordulhat. Életünk különböző szakaszaiban az ugyanolyan vagy nagyon hasonló helyzeteket teljesen másként is megélhetjük.

Helyzetállapot: Az egyénnél a két tényezőt – adott életszakaszban vagy „pillanatban”, időpontban – egyidejűleg, összefüggéseiben vizsgálva négyféle helyzetállapot modellezhető. Abból a tapasztalatból kiindulva, hogy az emberek semleges (0) kategóriát a helyzetükre és az állapotukra vonatkoztatva nem fogadják el, marad a jó és a rossz. Ez egyrészt azért van mert, ha alaposabban megvizsgálják a helyzeteket és az állapotokat, kiderül, hogy egy kicsit azért rossz avagy jó az, ami semleges. Másrészt az ember szívesebben jó vagy rossz, minthogy semleges (senki) legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boijozsi.blog.hu/api/trackback/id/tr194661634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása